Säkerhet till sjöss

Semester med båt

Till många av våra stugor och semesterhus är en båt inkluderat i hyresbeloppet eller kan hyras på plats. I närheten av bra fiskevatten kan man många gånger också hitta båtuthyrning.

Om ingen i ressällskapet har behörighets- eller förarbevis för båten, rekommenderar vi att ni uppdaterar er på vilka regler som gäller i det land och område ni besöker. Motorbåtar med låg motorkapacitet behöver i regel inget förarbevis men det är ändå en god idé att dubbelkolla. För rodd- och andra fritidsbåtar är det inte nödvändigt med behörighets- eller förarbevis.

Vad ska med i båten?

Vattenösare, åror, öglor, rep och ankare bör alltid vara ombord på båten. Om ni fiskar i större sjöar, vid kusten eller ute till havs, bör ni även ta med en lykta, förstahjälpen-kit, båtshake, reservdunk, pulversläckare, kniv och nödraket. Dessutom är det bra att ta med kompass och sjökort, som finns att köpa i specialbutiker eller på internet.

Det är också bra att ha med en mobil som tåler vatten. Kom ihåg att spara viktiga telefonnummer i mobilen om en nödsituation skulle uppstå.

Visa hänsyn till andra människor och miljön. Ta med avfallspåse och sortera ert avfall när di kommer tillbaka till land. Även dricksvatten, solkräm och en keps eller liknande kan vara viktiga saker att komma ihåg för en lång dag på sjön.

Tekniska hjälpmedel

Beroende på vilken typ av vatten ni tänker befinna er på kan följande tekniska hjälpmedel vara bra att ha. Många båtar är dock redan utrustade med motsvarande. Annars kan ni som regel hyra eller köpa dessa hjälpmedel i special- eller fiskebutiker:

  • GPS
  • Ekolod
  • Elmotor

Rätt klädsel

Glöm inte att man som utgångspunkt alltid ska bära flytväst – även i mindre vatten!

Som regel har uthyraren ett passande utbud av flytvästar tillgängliga eller till uthyrning. Det är bra att dubbelkolla om flytvästar eller liknande finns tillgängligt innan ni beger er iväg till semesterboendet.

Var också uppmärksam på den gällande europeiska standarden (minst EN396 eller högre). En investering som lönar sig i det långa loppet. Därutöver bör ni ta med passande skyddsklädsel, som till exempel flytoverall, som passar till vatten, årstid och vattentemperatur.

Säkerhet till sjöss

Innan ni går till sjöss bör ni göra er bekanta med båten, motorn och utrustningen. Håll ögonen på vädret och lyssna till väderprognosen.

Bestäm innan avfärd vem som ska köra båten. Som regel är detta den mest erfarne i ert sällskap. Det är hen som är ”kapten” bestämmer ombord. Det är särskilt viktigt i nödsituationer att det endast är en person som har kommandot.

Se till att alla vet vart ni ska och hur länge ni planerar vara ute.

Passagerarna bör vara jämnt fördelade i båten. Särskilt i mindre båtar ska man sitta stilla. Om det är nödvändigt att byta plats, bör det göras en och en istället för alla på en gång.

Som princip, bör man köra långsamt och försiktigt i okända vatten. Var uppmärksam på vattendjupet och att det alltid är tillräckligt djupt.

Var väl utvilad och nykter när du är i båten. I till exempel Norge är promillegränsen 0,00.

Följ under alla omständigheter de gällande trafikreglerna till sjöss. Håll utkik, framförallt för större fartyg, för att kunna undvika dem i god tid. Respektera alltid de hastighetsbegränsningar som finns.

Om vädret blivit värre eller om det uppstår någon annan nödsituation, bör ni ta er in mot den hamn som är närmast att komma in till. Och igen: det är obligatoriskt att bära räddnings- eller flytväst. Det är till för er egen säkerhet!

Nödsituation! Vad ska ni tänka på?

Om båten inte längre kan manövreras, eller om ni inte kan nå in till kusten, bör ni under alla omständigheter ringa efter hjälp. Detsamma gäller vid bränslestopp, att vinden vänder eller andra problem som kan uppstå vid segling.

Om en passagerare skulle falla överbord, inled med detsamma (men lugnt och stilla) man över bord-manövern. Om båten saknar stege, kan en person enklast dras ombord över akterpartiet och över den avstängda motorn.

Om båten skulle kantra, bli kvar i båten och gör omgivningen uppmärksam på er med till exempel nödraket, nödljus, rop och viftanden. Om möjligt, ring direkt efter hjälp. Rapportera den senast kända positionen så noggrant som möjligt.

Ta inte av kläder eller skor. Våta kläder isolerar också mot kyla.

(03/2021) Alla upplysningar efter bäst vetande och med förbehåll för ändringar. Tryckfel kan förekomma. Ytterligare information om bl.a. licenser, bestämmelser, behörighetsbevis, förarbevis, restriktioner och liknande hittar ni också på internet, till exempel ert resmåls officiella turistsida.

Se våra semesterhus och stugor i 19 länder: